A nejen to, dalších více než 40 procent světového bohatství kontroluje dalších 8,2 procenta světové populace. Osmdesát procent bohatství tak ovládá asi devět procent světové populace, především obyvatel Evropy a Severní Ameriky.

Studie upozorňuje i na výsledek z opačné strany žebříčku. Chudší polovina populace vlastní pouhé jedno procento světového majetku.

Aby se člověk dostal mezi deset procent nejbohatších, musí mít majetek v hodnotě 82 000 dolarů (asi 1,4 miliónu Kč). Aby patřil mezi jedno procento nejbohatších, musí vlastnit 712 000 dolarů.

Studie poznamenala, že nejbohatší lidé žijí ve Švýcarsku, Švédsku, Singapuru, Norsku, Francii a Austrálii.

Ekonomiku ovládá 13 000 firem
 

Jiná nová studie však upozorňuje, že světovou ekonomiku z velké části ovládá poměrně malá skupina nadnárodních společností, většinou bank.

Trojice systémových teoretiků z technologického institutu ETH Zurich analyzovala celkem 43 060 nadnárodních korporací a prověřovala při tom složení jejich vlastníků a další vazby, které je spojují. Cílem bylo získat přehled o tom, jak a kým jsou vlastně společnosti kontrolovány a prostřednictvím jakých sítí tento systém funguje.

Stefania Vitali, James Glattfelder a Stefano Battiston nakonec rozeznali jádro tvořené 13 018 firmami, které jsou propojeny se dvěma a více dalšími podniky. V průměru dokonce s 20 dalšími společnostmi.

Přitom 40 procent ekonomické hodnoty nadnárodních společností je skrz komplikovanou síť vlastnických kanálů kontrolováno skupinou 147 nadnárodních firem, které samy sebe plně kontrolují. Tři čtvrtiny z nich jsou banky.